
Dokonalý Zikmundov
Nespomínam si, kedy som o Zikmundove počula prvýkrát. Bolo to dakedy v lete a hneď som vedela, že tam sa nám bude páčiť. Už v júli som spravila rezerváciu, no najbližší voľný termín bol v januári. Zrovna deň po mojich tridsiatych narodeninách.
Cez Buchlov chodíme minimálne raz za mesiac. Je na polceste medzi Brnom a našou rodinou na Slovensku. Päť rokov a my sme vôbec netušili, že sa tu nachádza tak dokonalé miesto. Iba hodinu od Brna. Zikmundov.

Zdráham sa napísať luxusné, pretože pod luxusom si väčšina predstaví asi niečo iné. No pre mňa je luxus práve kľud, severský dizajn, minimalizmus a dobré jedlo z prevažne lokálnych surovín. A to je len základ, na ktorom Zikmundov stavia.
Miesto je tvorené úžasnými ľuďmi a vyladené do detailov. Obrovské okná, krásne zariadenie, prírodné materiály, kvalitné reproduktory Bang & Olufsen, príjemná vôňa a prírodná kozmetika z lokálnych surovín vyrábaná len pre nich.
Sudy s teplou vodou na zadnom dvore, malý bazén na prednom. Zaujímavé detské ihrisko, možnosť jazdy na koňoch, prenajať si piknikový kôš, prechádzky.

Nebudem popierať, najviac si Zikmundov užijete bez detí. Je to miesto, kde môžete byť niekoľko dní, iba oddychovať, jesť, baviť sa. Praje párom i partii dobrých kamarátov. Rozumejú vínam a radi vám o nich porozprávajú.
Ak predsa len chcete zobrať aj deti, je možné sa ubytovať iba v dvoch izbách. Rodinnej a Dubovej. My sme boli v Dubovej. Obe sú na spodnom poschodí, vedľa kuchyne s možnosťou vyjsť na terasu.

Samostatnou kapitolou je jedlo. Och, ako tam len varia. Snažia sa čo najviac lokálne a prírodne. V spoločenskej miestnosti, kde večer horí krb, je obrovský pult. Na ňom je po celý deň dostupné niečo na zahryznutie. Chutné cherry rajčiny (aj teraz v zime, majú ich od Čerstvě utrženo), ovocie, niečo sladké. Na druhej strane pultu je priestor na varenie, kde talentovaný kuchár pripravuje večere alebo na raňajky vajíčka podľa vášho želania či palacinky.
Na raňajky nebudete vedieť čo si dať skôr. Nie je núdza o zeleninu, čerstvé pečivo, rôzne druhy syrov i údeninu. Trhané mäso a domáce pečivo, mrkovovo zazvorový krém, morský vlk a kuracie prsia s gratinovanymi zemiakmi, hráškovým pyré a fermentovanou horčicou, rakytníkový cheesecake, fazuľová polievka, veterník v čokoláde a zmrzlina, hovädzia plec a paštrnákové pyré. Aj takéto dobroty sme jedli.

A čaje? Buď od Kusmi Tea alebo majú vlastné bylinkové. Tie obzvlášť odporúčam, sú z byliniek z ich okolia. Vypila som niekoľko litrov!
Zikmundov praje dlhým raňajkám, pomalým večerom a dobre sa o hostí starajú aj na obed. Hladní sme neboli, ale ani prejedení. Odchádzali sme s pocitom, že sme sa najedli kvalitne a chutne.

Určite by sme si to tam viac užili v lete, najmä kvôli prechádzkam, výletom, možnosti piknikovať, tráviť celý deň vonku alebo vo vode. Ak by bol Adamko väčši, zobrali by sme ho na jazdu na koni.
Počas nášho pobytu celkom mrzlo, tak sa dobre spúšťalo na sánkach na malom kopci hneď za budovou. Pri mínus deväť by sme samozrejme boli radšej v teple vo vnútri, no Adamka bol občas problém dostať dnu.

V sobotu sme mali večeru aj so živým hraním na klávesoch a to Adamka celkom dlho zabavilo. Vždy sa podávala polievka, hlavné jedlo i dezert. V priestoroch nie je žiaden detský kútik, no i tak tam s nami vydržal takmer tri hodiny (raz som ho bola prebaliť na izbu a dvakrát sme vyšli na chodbu a chodil po schodoch).
Zikmundov má len dve nevýhody. Musíte rezervovať dlho dopredu. Kľudne i pol roka. Víkendy bývajú naozaj plné, väčšiu šancu máte v týždni. A nepatrí k najlacnejším. No tam neoľutujete ani korunu, pretože od zariadenia, jedla a najmä skvelých ľudí, ktorí sa zaujímajú, či je všetko v poriadku a nič vám nechýba, všetko je dotiahnuté do dokonalosti.
Priala by som si na Zikmundov zájsť aspoň na víkend každý rok. Taká terapia dobrým jedlom, príjemnou hudbou, vôňou a krásnym prostredím.








