
Najlepší pastel de nata v Lisabone
Milujem vanilkové a žĺtkové krémy. Éclair, venčeky, pastel de nata… takže v Lisabone som ich zjedla desiatky. Pastel de nata bola láska na prvý hryz. A veru som aj mala ambíciu nájsť v Lisabone ten najlepší. Skvelá zámienka prečo ich zjesť veľa a navštevovať všetky možné pastelerie.
Kde majú najlepší vám ale nepoviem. Pretože sa trochu líšia. Ak preferujete sladšie, niekde vám sadnú viac. Niekde vám ich rovno posypú škoricou. Niekde sú teplé a náplň až tečie, inde čakali dlhšie a sú tuhšie. Tých dobrých bolo až príliš veľa. Aj niekoľko priemerných a horších, ale tie dobré prevažovali. No aj na mieste, kde som bola päťkrát spokojná bol na šiesty raz slabší. Pretože napríklad už bolo pred záverečnou.
Inak sa na pastel de nata nedá až tak veľa pokaziť. Listové cesto v tvare malého košíku a v ňom žĺtkový krém. Drobné rozdiely v chuti. Pre mňa je dokonalý pastel de nata ten čerstvý, mäkký a vláčny. Máličko ešte teplý. Nie veľmi sladký. Bez škorice a cukru na povrchu. Ale základ je čerstvosť. A to ide ľahšie v podniku, kde ich vyrábajú a ľudia sa tam točia ako na bežiacom páse. V podniku, kde sa chodí posedieť na silné espresso alebo pastelerii s desiatkami ďalších dobrôt môže pastel de nata čakať i hodiny a to mu nesvedčí.
Tak tu aspoň nejaké podniky, kde som bola aj viackrát.
▪️Dobré cappuccino a dobrý pastel de nata? To nájdete vo Fábrica Coffee Roasters na R. das Portas de Santo Antão. Vedľa Calcada do Lavra. Pastel tam zároveň patrí k tým najdrahším, stojí 1,50 €, kým väčšinou sa pohybujú ceny 1,10 € za kus (prípadne 6 kusov za 6 €).
▪️Fábrica da Nata na R. Augusta je miesto, kde som zjedla najviac pastelov. Formu s ešte horúcimi môžete vidieť putovať po koľajnici pod stropom. Najčastejšie miesto kam sme chodili. Adam si tam na narodeniny sfúkaval päť sviečok, pretože o tom, že strávi narodeniny v Portugalsku hovoril už predchádzajúce narodeniny. Môžete si tam dať aj pastel de nata s portským vínom. Alebo toasty.
▪️Pastéis de Belém. Tam to vzniklo a svoj recept si dodnes strážia. Je to miesto pre stovky ľudí aj s okienkom na take away a v hlavnej sezóne predajú vraj až 25 000 kúskov za deň! Fronty sa tvoria aj v nie tak vyťažených časoch, cez víkend by som sa mu vyhla (a išla kúsok ďalej do Manteigaria, no samozrejme len ak máte chuť na dobrý pastel nie na TEN originál pôvodný pastel).
▪️A tým sa dostávame k ďalšiemu miestu. Manteigaria má pobočky na viacerých hlavných miestach a pastel tam chutí moc dobre.
▪️Pastelaria Santo António v štvrti Alfama. Najlepší pastel v roku 2019. Myslím, že ani tento rok nebudú mať problém s umiestnením sa.
▪️Pastelarie Aloma a Alcoa. To sú dva rozdielne podniky a obe majú viac pobočiek. Ja som si ich ale stále mýlila, pretože sa volajú podobne, sú blízko pri sebe a pastel mi príde skvelý v jednej aj druhej. Aloma má tri prvenstvá v minulých rokoch za najlepší pastel. Alcôa má pastel akýsi sladší.
▪️Fábrica das Verdadeiras Queijadas da Sapa je podnik, okolo ktorého veľmi pravdepodobne pôjdete, ak budete v Sintra. Ich doménou sú iné koláčiky, ale tie nepatria k mojim obľúbeným. Našťastie pastel robia tiež moc dobrý, takže ani ja som neostala sklamaná.
▪️Pato Real na Av. de Berna 37. Pastel de nata vo väčšom vydaní? Tak dvojnásobnom? Tu ste správne. Kúsok od Gulbenkian záhrad a múzea. Podnik skôr pre miestnych a za nízke ceny. Dajte si aj citrónovú limonádu. Vymačkaný citrón z ktorého vás strasie.
▪️Casa São Miguel je malý kúzelný podnik v časti Alfama, kde robia pastel a iné obdobné koláčiky podľa svojho receptu. Z podniku dýcha akási atmosféra minulosti, no v skutočnosti otvoril na začiatku covidovej pandémie.
▪️Confeitaria Nacional na Praça da Figueira je miesto, kde končí/začína bus 714 (spoj z kempu do centra mesta). A tiež je to najstaršia fungujúca lisabonská pekáreň, jej počiatky siahajú do roku 1829. Pastel síce dobrý, ale na môj vkus moc sladký, no ak vy preferujete sladšie, tu by malo byť to pravé miesto.
No a potom mnohé ďalšie náhodné miesta, voňavé pekárne, ktoré sú snáď na každej ulici.











